Καλως ήρθατε

Το συγκεκριμένο blog δημιουργήθηκε για να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας! 'Ενα απαραίτητο μάθημα που διδάσκει στα παιδιά να συμπεριφέρονται σωστά στον εαυτό τους, αλλά και στους γύρω τους, να μαθαίνουν να συμπεριφέρονται σωστά στο περιβάλλον, να μαθαίνουν να τρώνε, έτσι ώστε να προσέχουν την υγεία τους!
Θα ασχοληθούμε επομένως με α) Διατροφή, β) Περιβάλλον, γ) Πολιτισμός, δ) Υγεία και πρώτες βοήθειες, ε) Προγραμματισμός, στ) Οικονομικά , ζ) Ενδυματολογία και κατοικία και πάρα πολλά άλλα!!!!
Εδώ θα ενημερώνεστε για τρέχοντα θέματα, θα δίνουμε συμβουλές ομορφιάς και υγιεινής διατροφής!

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Η πυραμίδα των αναγκών!

Η πυραμίδα των αναγκών στην Κοινωνία


    Ο Abraham Maslow γεννήθηκε το 1908 στη Νέα Υόρκη και σπούδασε Νομική.
Σύντομα στράφηκε προς την Ψυχολογία και τελείωσε τις σπουδές του στο Ουισκόνσιν το 1934 απ' όπου επέστρεψε στην γενέτειρα του με την οικογένεια του.
    Μαζί με τον Carl Rogers (1902 - 1987) θεωρείται από τους πατέρες της Ανθρωπιστικής Ψυχολογίας στην οποία δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην προσπάθεια του ανθρώπου να πραγματωθεί, να ολοκληρωθεί δηλαδή ως οντότητα.
Πέθανε το 1970 ύστερα από πολλές ταλαιπωρίες με την υγεία του.

    Μερικές από τις αρχές του Maslow ήταν ότι η ανθρώπινη φύση είναι ουδέτερη - δεν τείνει δηλαδή ούτε στο καλό ούτε και στο κακό κι η οποιαδήποτε άσχημη συμπεριφορά προκαλείται από τις επιδράσεις που έχει το περιβάλλον πάνω στο άτομο - πως ο άνθρωπος έχει μια έμφυτη ροπή προς την υγεία κι η προώθηση της ενιαίας αντιμετώπισης του ανθρώπου σε ενιαίο επίπεδο.
Αυτό όμως που τον έκανε πολύ γνωστό ήταν το μοντέλο της πυραμίδας του, γνωστή κι ως Πυραμίδα του Maslow ή αλλιώς ως η Πυραμίδα των Αναγκών.





Πυραμίδα του Maslow
Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό λοιπόν οι ανθρώπινες ανάγκες διαχωρίζονται σε 5 επίπεδα:
  1. Φυσιολογικές/Βασικές Ανάγκες
  2. Ανάγκες Ασφάλειας
  3. Ανάγκες Κοινωνικής Αποδοχής
  4. Ανάγκες Αυτοεκτίμησης
  5. Ανάγκες Αυτοπραγμάτωσης
    Στην πρώτη βαθμίδα κατατάσσει τις βασικές, φυσιολογικές ανάγκες που όλοι πρέπει να ικανοποιήσουμε πριν πάμε στο επόμενο στάδιο, είναι οι ανάγκες επιβίωσης: αναπνοή, νερό, ύπνος, τροφή, απέκκριση. Αφού ο άνθρωπος ικανοποιήσει αυτό το επίπεδο, τότε πάει στο επόμενο που είναι η βαθμίδα της ασφάλειας. Πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς και σωματικά, κοινωνικά και εργασιακά. Όταν ικανοποιήσει ο άνθρωπος αυτό το στάδιο τότε πάμε στο επόμενο που είναι η αγάπη. Θέλουμε να μας αγαπάνε, να έχουμε ανθρώπους γύρω μας που θα μας δείχνουν την αγάπη τους, φίλους, συγγενείς. Θέλουμε να νιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου! Η τέταρτη βαθμίδα είναι οι ανάγκες εκτιμήσεις. Θέλουμε να μας εκτιμούν,να νιώθουμε ότι αξίζουμε, να έχουμε φήμη και να μας σέβονται. Και τέλος έχουμε τις ανάγκες Αυτοπραγμάτωσης που ανήκουν όλες εκείνες οι ανάγκες οι οποίες κάνουν το άτομο να νιώθει πλήρης, πραγματωμένος κι ευτυχισμένος.

     Επίσης ο Maslow υποστήριξε ότι απόλυτη ικανοποίηση των αναγκών δεν υπάρχει και ότι σε έναν μέσο άνθρωπο ικανοποιούνται κατά 85% οι φυσιολογικές του ανάγκες, 70% οι ανάγκες για ασφάλεια, 50% οι κοινωνικές ανάγκες, κατά 40% η ανάγκη για αυτοεκτίμηση και κατά 10% οι ανάγκες για αυτοολοκλήρωση. Στην ιεραρχική αυτή δομή δεν μπορείς να παρακινήσεις μια ανάγκη αν δεν έχει καλυφθεί σε μεγάλο ποσοστό η προηγούμενη.
     Το μοντέλο του Maslow δεν είναι στατικό αλλά μεταβάλλεται, εξελίσσεται μέσα στον χρόνο και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως ο πολιτισμός, η ανάπτυξη, η τεχνολογία, οι προσδοκίες, οι μεταβολές αξιών κ.α. Μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν οι ιεραρχικές δομές κατά Maslow μπορεί να διαφέρουν από τόπο σε τόπο και από χώρα σε χώρα λόγω κουλτούρας και κοινωνικών δομών. Επίσης παρατηρήθηκε διαφοροποίηση της ιεραρχίας των αναγκών σε διάφορα κλιμάκια και επίπεδα εργαζομένων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου