Καλως ήρθατε

Το συγκεκριμένο blog δημιουργήθηκε για να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας! 'Ενα απαραίτητο μάθημα που διδάσκει στα παιδιά να συμπεριφέρονται σωστά στον εαυτό τους, αλλά και στους γύρω τους, να μαθαίνουν να συμπεριφέρονται σωστά στο περιβάλλον, να μαθαίνουν να τρώνε, έτσι ώστε να προσέχουν την υγεία τους!
Θα ασχοληθούμε επομένως με α) Διατροφή, β) Περιβάλλον, γ) Πολιτισμός, δ) Υγεία και πρώτες βοήθειες, ε) Προγραμματισμός, στ) Οικονομικά , ζ) Ενδυματολογία και κατοικία και πάρα πολλά άλλα!!!!
Εδώ θα ενημερώνεστε για τρέχοντα θέματα, θα δίνουμε συμβουλές ομορφιάς και υγιεινής διατροφής!

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Χημική σύσταση μελιού!


Μέλι

       Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους.
       Ο σκοπός της παραγωγής του μελιού από την μέλισσα είναι για την τροφή της. Το μέλι είναι το βασικότερο των προϊόντων της κυψέλης  Από την αρχαιότητα θεωρείται μια μακροβιοτική τροφή με εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο.

 Στο μέλι στηρίζεται η διατροφή πολλών από τις μακροβιότερες φυλές του πλανήτη και η επιβίωση πολλών άγριων φυλών στην ζούγκλα και τον Αμαζόνιο  Το μέλι στηρίζει την ίδια την ζωή  όπως η μέλισσα στηρίζει την ζωή και την βιοποικιλότητα του πλανήτη  Η πρώτη ύλη για την παραγωγή μελιού από την μέλισσα είναι το νέκταρ  η « τροφή των αθανάτων . Για την παραγωγή του η μέλισσα προσθέτει δικά της ένζυμα  των οποίων οι δράσεις δεν ει ναι ακόμη εξακριβωμένες. Η μέλισσα είναι σύμβολο εργατικότητας, ενεργητικότητας, δύναμης και δημιουργίας. Επομένως, το μέλι ως η απόλυτη συνεργεία φυτικού και ζωικού βασιλείου δεν θα μπορούσε παρά μόνο να προσφέρει μια ενεργητική και δημιουργική μακροζωία.
       Το χρώμα του μελιού είναι βασικό χαρακτηριστικό του, σχετίζεται με την γεύση του και με την περιεκτικότητα του σε μέταλλα  Οι αποχρώσεις του μελιού μπορεί να είναι από άχρωμο διαφανές, κιτρινο, κιτρινοπράσινο  χρυσίζον  κιτρινο/ερυθροφαιο, κεχριμπαρένιο έως και... μαύρο. Το χρώμα εξαρτάται από το είδος του μελιού  παρόλα αυτά, για ένα είδος μελιού οι χρωματικές αποκλίσεις μπορεί να είναι μεγάλες. Αυτό  διότι  άλλοι παράγοντες παίζουν σημαντικό ρολό στο τελικό χρώμα που θα έχει το μέλι.  Τέτοιοι παράγοντες είναι οι κλιματολογικοί παράγοντες, το έδαφος και η ποικιλία του φυτού που δίνει το νέκταρ  η υγρασία  η ταχύτητα συλλογής του νέκταρ από τις μέλισσες  η ποιότητα της κηρήθρας που αποθηκεύεται το μέλι  η ωριμότητα του μελιού,  ο τρόπος της συγκομιδής, το είδος της επεξεργασία του μελιού από τον μελισσοκόμο, οι συνθήκες και ο χρόνος φύλαξης του μελιού κ.α.




Κρυσταλλωση μελιου

Η κρυστάλλωση του μελιού είναι φυσικό φαινόμενο, με την οποία το μέλι μετατρέπεται από υγρό (ρευστό), σε μία στερεά- ημιστερεά κατάσταση. 
Η κρυστάλλωση του μελιού είναι ελάχιστα κατανοητή από το καταναλωτικό κοινό. Πολλοί υποθέτουν ότι το μέλι που κρυσταλλώνει είναι νοθευμένο ή και το αντίθετο. Δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία της κρυστάλλωση είναι φυσικό επακόλουθο . Η κρυστάλλωση δεν επηρεάζει την ποιότητα του μελιού, εκτός από το χρώμα και την υφή. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο και διατηρούνται τα ποιότητα χαρακτηριστικά του υγρού μελιού . Ορισμένοι καταναλωτές μελιού τους αρέσει να είναι σε αυτή την κατάσταση ( ιδίως στο εξωτερικό ), δεδομένου ότι είναι εύκολο να εξαπλωθεί σε ψωμί ή φρυγανιά χωρίς στάζει και η γεύση είναι πλουσιότερη. 
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κρυστάλλωση του μελιού δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητά της, αλλά είναι ένα χαρακτηριστικό των αγνού και φυσικού μελιού . 




Χημική σύσταση του μελιού



Το μέλι  αποτελείται από 17% υγρασία  77% διαφόρων τύπων σάκχαρα και 6% άλλες διάφορες ουσίες. Ειδικότερα το μέλι αποτελείται από :

1 . Υδατάνθρακες - Σάκχαρα

Το μέλι περιέχει σάκχαρα σε ποσοστό 75-80%. Γενικά  όλες οι ποικιλίες μελιών περιέχουν σχετικά σταθερό ποσοστό σακχάρων και διαφέρουν στην περιεκτικότητα σε αιθέρια ελαία, μέταλλα και οργανικά οξέα, στα οποία βασίζεται η θεραπευτική τους αξία  Οι δυο κυριότεροι υδατάνθρακες που περιέχονται στο μέλι είναι η φρουκτόζη (35%) και η γλυκόζη (32%). Τα δυο αυτά σάκχαρα προέρχονται από την σακχαρόζη του νέκταρ μετά από επεξεργασία. Τα σάκχαρα αυτά αφομοιώνονται εύκολα και γρήγορα από τον ανθρώπινο  οργανισμό χωρίς να παράγουν ιδιαίτερο μεταβολικό στρες, δίνοντας ενέργεια, σωματική και πνευματική αντοχή. Η γλυκόζη παρέχει άμεσα διαθέσιμη ενέργεια, ενώ η φρουκτόζη μπορεί και αποθηκεύεται στο συκώτι με την μορφή γλυκογόνου, ως ενεργειακό απόθεμα, ενώ παράλληλα μας βοηθάει να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στο άγχος και το στρες. Τα σάκχαρα του μελιού αποτρέπουν την δημιουργία υπογλυκαιμίας που δημιουργείται μετά από την λήψη ζάχαρης, ενώ παράλληλα είναι συμβατό με ορισμένες μορφές διαβήτη. Το μέλι περιέχει και λίγη μαλτόζη και λίγη σακχαρόζη, η οποία μεταβολίζεται πολύ ευκολότερα από την σακχαρόζη της ζάχαρης  λόγω του ενζύμου ιμβερτάση που περιέχεται μέσα στο μέλι.

2 . Οργανικά οξέα

Το μέλι περιέχει τουλάχιστον 18 οργανικά οξέα, λίγα βασικά εκ’των οποίων είναι το γλυκονικό οξύ  το κιτρικό οξύ, το οξικό  οξύ και το φωσφορικό οξυ. Τα διάφορα οργανικά οξέα έχουν ιδιαίτερη θεραπευτική αξία για τον ανθρωπινό οργανισμό, ενώ αποτελούν και δομικά στοιχεία για διάφορες βιοχημικές αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

3 . Πρωτεΐνες και αμινοξέα
Οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα που περιέχονται στο μέλι είναι σε μικρή ποσότητα.

4 . Μεταλλικά στοιχεία
Το μέλι περιέχει πολλά μεταλλικά στοιχειά και ιχνοστοιχεία  τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο, γενικότερα  στην διατήρηση της ισορροπίας του ανθρώπινου οργανισμού. Γενικά  όσο περισσότερα μεταλλικά στοιχεία περιέχονται στο μέλι  τόσο το καλύτερο  Τυπικά  τα σκουρόχρωμα μέλια και τα μέλια μελιτωμάτων περιέχουν περισσότερα μεταλλικά στοιχεία σε σύγκριση με τα ανοιχτόχρωμα μέλια. Λίγα από τα μεταλλικά στοιχεία αυτά είναι το Κάλιο,  Χλώριο,  Θείο,  Ασβέστιο,  Νάτριο,  Σίδηρος,  Μαγνήσιο, Μαγγάνιο, Χαλκός, Φώσφορος κ.α.


5 . Ένζυμα 
Ίσως από τα σημαντικότερα συστατικά του μελιού είναι τα ένζυμα  Τα ένζυμα αυτά προέρχονται από την μέλισσα  την γύρη  το νέκταρ αλλά και από παράγοντες ζύμωσης και μικροοργανισμούς.  Ακόμη και όταν το μέλι είναι ώριμο, κάποια από τα ένζυμα αυτά συνεχίζουν να δρουν μέσα του. Κάποια από αυτά είναι η αμυλάση α,β, η γλυκο-ιμβερτάση και η γλυκο-οξειδάση.

6 . Βιταμίνες
Γενικά το μέλι περιέχει πολλές βιταμίνες, αλλά σε μικρές ποσότητες και επομένως δεν θα το θεωρούσαμε βιταμινούχο. Φαίνεται  όμως  ότι οι παρουσία των βιταμινών που περιέχει αποσκοπεί στην βέλτιστη απορρόφηση και αφομοίωσή των σακχάρων και των μεταλλικών στοιχειών από τον ανθρώπινο οργανισμό. Παίζουν τον ρόλο μεταβολικού παράγοντα.

7 . Αρωματικές/χρωστικές ουσίες 
Το μέλι περιέχει πλήθος αρωματικών, χρωστικών και άλλων ουσιών, εκ’των οποίων πολύ γνωστές είναι η χολίνη και η ακετυλοχολίνη.



Ακολουθεί Βίντεο με την διαδικασία παραγωγής μελιού!!!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου